Ludus Web | Outlook mail | Print |Sitemap
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Langt væk hjemmefra

Oprettet Tirsdag, 03 november 2020.

Kalina, Lucia, Mara og Hugo startede i august i 2.g på Ringkjøbing Gymnasium. Fire vestjyske værtsfamilier – to i No, en i Spjald og en i Ringkøbing – har i skoleåret 2020-21 åbnet deres hjem for disse fire unge verdensborgere. Efter blot et par måneder vover de nu at møde ’verdenspressen’, og at give deres bud på noget af alt det, der ikke ligner det, de kommer fra. Hjemme i Canada, Italien, Portugal og Frankrig.

 - De kan da umuligt være pæredanske!

- Og for øvrigt ser de heller ikke særlig vestjyske ud…?

Med globus

Mit pensionerede sprogøre bliver vakt til live, da der på en bænk foran Ringkjøbing Gymnasium, i forbindelse med rektor Tonny Hansens afskedsreception sidst i august d.å., sidder fire gymnasieelever, der ubesværet snakker sammen på engelsk, fransk, italiensk og spansk – og lidt portugisisk, måske?

Lægger dog straks to og to sammen, og mindes nogle af de mange udenlandske udvekslingselever, der igennem gymnasiets mere end 41-årige eksistens har været med til at give min gamle skole international ’kant’.

Men vi gør kort proces: Aftaler på stedet at sætte hinanden stævne, når deres ’prøvetid’ er overstået:

- Vi ses, når jeres første to uger er blevet til to måneder…

 De fire under skiltet

Mandag efter efterårsferien

Hér sidder vi så bænket på skolens bibliotek, med rullende båndoptager og skudklart kamera.

På spørgsmålet, om de har nydt deres ferie, vælter det på udenlandsk – men også iblandet enkelte danske ’brokker’ – frem med oplevelser og gøremål bedrevet sammen med deres nye, danske ’forældre og søskende’ i uge 42:

En har været i Tyskland, og opdagede pludselig nede i Koblenz og Hamburg, hvor meget hun har savnet Lissabons mylder og bilos. Det er der ikke så meget af i No. En anden har været med sin familie i København og Tivoli. En tredje har kokkereret ’italiensk køkken’ til hele familien hjemme på Gotlandsgade i Ringkøbing, har besøgt kalkgruber med flagermus (udtalt på flot dansk!), besejret Nr. Lyngvig Fyr og fået læst en hel masse ”Ringenes Herre”.

Den enlige unghane i kurven har i ugens løb løbet en halv maraton, spillet et par fodboldkampe i Spjald, besteget Himmelbjerget, har besøgt den Gamle By i Aarhus og sluttet af med Street Food på Aarhus Ø, hvor han fik smag for dansk mjød! Og fik sig en fransk pandekage – une crèpe – som han har savnet lige siden han forlod sin hjemstavn.

Læg hertil et ’party’ eller to, hvor de udenlandske gæsteelever på egen krop har fundet ud af, at unge danske kammeraters europarekord i omgangen med de våde varer nok ikke er helt hen i vejret. Men som jo også er med til at agere ’isbryder’, når 16-19 årige mødes, og sød musik opstår. 

udvekslingselever sammen

Smil gennem tårer

Så glem endelig ikke: Livet som værtsfamilier, reserveforældre og guider rundt i de unge immigranters nye ’fædreland’ forpligter! Og med det følger et betydeligt ansvar og en god portion empati. For selvfølgelig fældes der ind imellem en lille tåre, når familie og venner i hjemlandet, hundrede, ja, for Kalina, tusindvis af kilometer væk, sendes en tanke.

Men alt det holdes i hverdagen i ave med lektier, timer, frikvarterer og dagligdag på gymnasiet. Og efter skoletid med pigehåndbold, løb, fodbold, guitarspil og svømmehal. Italienske Lucia er endda blevet betroet jobbet som spejderleder for de mindste, hvor hun er pisket til at bruge og forstå dansk. Hvilket både hun og de tre andre kæmper med på et ’Lær dansk’-kursus, hvor de alle gør imponerende fremskridt.

Også skolens musical involverer de sig i. De har været til en vellykket audition, og et bedre integrationsprojekt end ’de skrå brædder’ kan man næsten ikke forestille sig. Her vil de komme tæt på elever fra alle klasser og klassetrin.

Den åbne skole

- Hvordan oplever I relationen lærer/elev i forhold til det, I er vant til?

Og så kan det ellers nok være, at der uddeles roser til den danske måde at gribe tingene an på: ”Den frie omgangstone. Den mere ’løse’ disciplin, hvor man tør henvende sig til læreren, som man ikke er ’Dis’ med - men kalder ved fornavn. At ’turde’ rejse sig i timen og gå på toilettet, uden at spørge om lov. Pludselig at have lærere, der spørger om ens velbefindende – om man har haft en god weekend og ferie, og som kan finde på at invitere elever hjem at spise…

Enstemmigt er de fire benovede over ’den åbne skole’, hvor man kan komme og gå og færdes frit uden opsyn. Hvor man har pause imellem timerne, de kortere skoledage, ikke går i skole om lørdagen, og ikke skal tænke på, om ens ting forsvinder/bliver stjålet. Samt, at man efter idrætstimerne går i brusebad. På flere af deres skoler findes den mulighed slet ikke!

Et ’sprogbad’

- Og hvad med selve undervisningen, kan I følge med?

Her skilles vandene lidt mere. For selvom de alle er flersprogede, og kommunikerer relativt problemfrit på engelsk, kniber det stadig noget med deres danskkundskaber. Men de har, i løbet af deres to første måneder – nedsunket i et totalt dansk ’sprogbad’ både på skolen, i fritiden og hjemme hos værtsfamilierne – gjort enorme fremskridt.

I spansktimerne føler de sig ovenpå. For selvom ingen af dem har spansk som modersmål, har de alle haft sproget i 3-4 år, hvor deres danske klassekammerater kun lige er startet på andet år.

Portugisiske Mara har som noget nyt fået design og psykologi, og er begejstret for sine nye fag. Hugo gør store fremskridt i engelsk, en af grundene til at han valgte netop Danmark som værtsnation. Og Lucia føler sig lidt ovenpå i kemi- og fysiktimerne, især når der skal laves forsøg – for meget har hun prøvet før, blot ikke på dansk! Og så i laboratorie-faciliteter, som hun slet ikke kender hjemme på gymnasiet i Italien.

Nye horisonter

- Hvordan tror I, jeres verden kommer til at se ud efter året i Vestjylland?

Allerede nu erklærer de enstemmigt, at de tror, at deres Danmarks-trip bliver en oplevelse for livet, der åbner nye horisonter, og som ender med at gøre dem meget klogere på, hvem de er, hvad de kan, og hvad de vil?

Gode bud på fremtiden går, via rejser – når corona-epidemien forhåbentlig snart er slut – i retning af journalistik, læse medicin, international handel, arkitektur og design, læge eller sygeplejerske i den tredje verden…

 P togskinner

Fire nye ’danske’ ambassadører

Så dukker Peter-pedel op på biblioteket og siger, at vi bare kan blive på skolen, så længe det os lyster; men mine fire medspillere har en bagkant, der hedder afhentning inde på banegården af en femte, italiensk gæsteelev, der går på gymnasiet i Skjern, og som ankommer med Arriva-toget kl. 16:37, hvorefter de skal hygge sig sammen.

På vej ud af gymnasiets dør møder de skolens nye rektor, Lars Roesen, der giver dem et par ord med på vejen – på fransk! Han er netop vendt hjem til Ringkøbing efter fire år på Europaskolen i Bruxelles, og har, ved sin tiltrædelse, i et interview i det lokale Dagbladet, udtalt, at han gerne ser, at Ringkjøbing Gymnasiums internationale profil skærpes yderligere.

Det vil Kalina, Lucia, Mara og Hugo – med god hjælp fra deres lærere, kammerater og værtsfamilier – helt sikkert i de kommende måneder være ambassadører for.   

Tusind tak til Lars Egelund (tekst & foto)


FAKTA-bokse:

Hugo franskmand

Foto: Hugo
Belouin (16 år)

f. i Caen i Calvados, Frankrig

Modersmål: Fransk

Fremmedsprog: Spansk, noget engelsk – og lidt dansk

Værter: Familien Agerbo i Spjald

Nye ’søskende’: Martin, Tomas, Kristian og Trine

DK-plus: Gymnasiet, være omgivet af danskere, dansk levevis… Masser af sport.

DK-minus: Savner familie og venner. Det danske køkken!

Kalina

Foto: Kalina
Cadieux (18 år)

f. i Québec-provinsen, Canada

Modersmål: Fransk

Fremmedsprog: Engelsk, spansk – og lidt dansk

Værter: Familien Korsholm i No

Nye ’søskende’: Maja, Christian, Kasper

DK-plus: Ser indefra, hvordan en dansk familie lever og tænker. Dansk kultur…

DK-minus: Savner Québec’s bjerge. Forstår ikke altid, hvad der foregår på dansk i timerne, så nogle skoledage bliver laaaange.    

Lucia Italiener

Foto: Lucia
Paolinelli (17 år)

f. i Osimo, Italien

Modersmål: Italiensk

Fremmedsprog: Engelsk, fransk, spansk – og lidt dansk

Værter: Familien Valsgaard i Ringkøbing

Nye ’søskende’: Anna, Marie og Signe

DK-plus: Cykel til gymnasiet, der er ’fedt’ at gå på. ’Cool’ dansk alkohol-kultur.

DK-minus: det vestjyske vejr, det danske køkken og de lidt reserverede danskere.

Mara

Foto: Mara L. Carvalho da Cunha (17 år)

f. i Lissabon, vokset op i Portugal og Angola

Modersmål: Portugisisk

Fremmedsprog: Engelsk, fransk, spansk – og lidt dansk

Værter: Familien Merken i No

Nye ’søskende’: Theres og Clemens

DK-plus: Bliver dag for dag klogere på sig selv og på verden, og forskelle i levevis

DK-minus: Sprogbarrieren, undertiden at føle sig ’lost’

 


 

Følg os på Facebook

 


 

Følg os på Instagram

 

RINGKJØBING GYMNASIUM FORDI...

Læs om nuværende og tidligere elevers anbefaling af Ringkjøbing Gymnasium.

Se mere >

STUDIERETNINGER

Ringkjøbing Gymnasium udbyder 12 studieretninger.


Se mere >

Hvorfor - STX?

Se kampagnefilm udviklet af de
almene gymnasier: Hvorfor - STX?

Se film: Hvorfor - STX?  >

OPTAGELSE AF NYE ELEVER TIL 1G

RINGKJØBING GYMNASIUM
Sådan bliver du optaget på STX.


Se mere >