Ludus Web | Outlook mail | Print |Sitemap
 • 1
 • 02 nov 2017
 • 03 nov 2017
 • 4
 • 05 nov 2017
 • 06 nov 2017
 • 07 nov 2017
 • 08 nov 2017
 • 9
 • 10
 • 11 nov 2017
 • 12
 • 13

Fransk

Fransk1Bonjour! Soyez les bienvenus!
– Goddag og velkommen!

Er det svært at forstå? – Nej, vel!!!

Selv om langt de fleste franskelever, der starter i 1.g, lægger ud stort set uden forkundskaber i sproget, så kommer de forbavsende hurtigt efter det.

For helt blanke er danske teenagere jo ikke i fransk. Hjemme i garagen holder en Peugeot 407 SL eller en Citroën Xsara. I badeværelset står der produkter fra Lancôme og l’Oréal. Man har måske været i Paris med Garden eller med Ungdomsskolen eller man har et par CD’er med Céline Dion. Familien drikker måske rødvin fra Bordeaux, spiser baguettes fra Kvickly og fransk landbrie fra Netto.

Globaliseringen har bredt sig til Vestjylland. De unge kender udmærket Frankrigs geografi, nemlig fra sommerens Tour de France: Alpe d’Huez, Mont Ventoux, Champs-Elysées, og også Paris’ geografi vil være velkendt, hvis man har tilbragt nogle hæsblæsende timer i selskab med Da Vinci Mysteriet.

Men den viden rækker naturligvis ikke ret langt, hvis man møder en rigtig franskmand!

Fransk har altid været et populært fag på Ringkjøbing Gymnasium og forrige år blev der på skolen råd til indkøb af et nyt begyndersystem til alle 1.g. franskhold. Carte Blanche hedder denne gennemarbejdede og appetitlige fransk-serie bestående af læsebog, øvebog og grammatik. Samt en CD-Rom til hver elev med indtalte tekster, udtaleøvelser og sange. Fremover kan franskeleven altså lave sit eget lille sproglaboratorium hjemme på værelset.

I starten af 2.g. forlader vi begyndersystemet og bevæger os ud i autentiske tekster og her kan være tale om mange forskellige genrer, emner og temaer. Sammen med læreren vælger eleverne, hvad de gerne vil beskæftige sig med og det kan være alt fra film (vi læser et manuskript og ser filmen) og musik (sangtekster, musicals) til romanuddrag, historiske tidsperioder (f.eks. 2. verdenskrig eller 1968-oprøret) og filosofiske retninger (eksistentialisme).

Skolen – og dermed også eleverne – råder på biblioteket over en betydelig bogsamling, ligesom vi på musiksiden og mht. film er meget veludstyrede.

Hertil kommer, at vi hver uge modtager franske aviser og ugeblade, hvorfra vi lærere klipper og klistrer til brug i den daglige undervisning. Herved sikrer vi os, at eleverne bibringes en kulturel kompetence om Frankrig og den fransksprogede verden her og nu.

Hvert skoleår arrangeres for samtlige franskelever mindst et fællesarrangement i Ringkøbing BIO. I skoleåret 2005-06 gik den første fransk-ekskursion til filmen Les Choristes – Koret – om en gruppe franske drenges svære opvækst på en barsk kostskole.

Under én-dags ekskursioner sammen med andre fag f.eks. til Århus eller København besøger vi Universitetets eller Handelshøjskolens Institut for franskstudier eller vi går på Det Kgl. Teater og ser fransk teater – spillet på dansk!

Vi har i forbindelse med Københavnerekskursioner beskæftiget os med fransk kunst; på Louisiana, Statens Museum for Kunst, Ordrupgaard og Glyptoteket har vi set udstillinger med Matisse, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Gauguin, Picasso, Giacometti og Manet. Selv om ikke alle er franskmænd af fødsel, har de dog levet og virket i Frankrig.

Fransk har i årenes løb deltaget i utallige faglige studieture sydpå: Paris, Bruxelles og Luxembourg (EU), Strasbourg/Alsace (kor-rejser), Nice, Provence og Tunesien. Sidst har en klasse været på en fjorten dages elevudveksling på en skole i Québec-provinsen i det østlige Canada (i fagene fransk og engelsk) med canadisk genbesøg hos os.

Med internet, bredbånd og paraboler, med øget mobilitet og handel hen over grænser, som mere og mere udviskes, med EU-samarbejdets voksende betydning, samt det faktum, at vi danskere kommer fra et lillebitte sprogområde, er det tvingende nødvendigt, at fremtidens danske ’verdensborgere’ bliver gode til flere fremmedsprog – herunder naturligvis også fransk.

Når det så tilmed påstås – og det er vi slet ikke uenige i – at fransk er verdens smukkeste sprog, så er der grunde nok til at vælge at beskæftige sig med det.

At vi på Ringkjøbing Gymnasium i efteråret 2005 har sat musicalen ”Den røde Mølle”, frit efter filmen ”Moulin Rouge”, på plakaten, vil bringe endnu et frisk, fransk pust indenfor på skolen. Fra Byernes By. Fra Montmartre-kvarteret i Paris.

RINGKJØBING GYMNASIUM FORDI...

Læs om nuværende og tidligere elevers anbefaling af Ringkjøbing Gymnasium.

Se mere >

STUDIERETNINGER

Ringkjøbing Gymnasium udbyder 11 studieretninger.


Se mere >

Hvorfor - STX?

Se kampagnefilm udviklet af de
almene gymnasier: Hvorfor - STX?

Se film: Hvorfor - STX?  >

OPTAGELSE AF NYE ELEVER TIL 1G

RINGKJØBING GYMNASIUM
Sådan bliver du optaget på STX.


Se mere >